Developers Jos Posted October 1, 2013 Author Developers Share Posted October 1, 2013 There is no bug here. The SciTE4AutoIt3 installer will only override au3.api and au3.keywords.properties when the existing versions are older, so there should be no issue here since this is an add-on to the AutoIt3 installer. The only time this could be an issue is when you use the zip version. Agree? Jos SciTE4AutoIt3 Full installer Download page - Beta files Read before posting How to post scriptsource Forum etiquette Forum Rules Live for the present, Dream of the future, Learn from the past. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaberwacky Posted October 1, 2013 Share Posted October 1, 2013 Sure. I don't really know who or what. I only knew that the function wasn't highlighted in blue. Helpful Posts and Websites: AutoIt3 Variables and Function Parameters MHz | AutoIt Wiki | Using the GUIToolTip UDF BrewManNH | Can't find what you're looking for on the Forum? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DXRW4E Posted October 7, 2013 Share Posted October 7, 2013 (edited) is possible repair Byref & Array access on expression: ($aArray[1])[1] #AutoIt3Wrapper_If_Run #AutoIt3Wrapper_Run_AU3Check=N #AutoIt3Wrapper_EndIf Local $aArray[2],$aTest[2] = ["Test1","Test2"] $aArray[1] = $aTest _Test(($aArray[1])[1]) Func _Test(ByRef $sData) MsgBox(0, 1, $sData) EndFunc Ciao. Edited October 7, 2013 by DXRW4E Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developers Jos Posted October 8, 2013 Author Developers Share Posted October 8, 2013 Assume your report is about au3check in Beta seeing the below code as invalid while AutoIt3 Beta supports it....right? is possible repair Byref & Array access on expression: ($aArray[1])[1] #AutoIt3Wrapper_If_Run #AutoIt3Wrapper_Run_AU3Check=N #AutoIt3Wrapper_EndIf Local $aArray[2],$aTest[2] = ["Test1","Test2"] $aArray[1] = $aTest _Test(($aArray[1])[1]) Func _Test(ByRef $sData) MsgBox(0, 1, $sData) EndFunc Ciao. We are seriously supporting this syntax in AutoIt3 now? SciTE4AutoIt3 Full installer Download page - Beta files Read before posting How to post scriptsource Forum etiquette Forum Rules Live for the present, Dream of the future, Learn from the past. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Melba23 Posted October 8, 2013 Moderators Share Posted October 8, 2013 Jos, We are seriously supporting this syntax in AutoIt3 now?I for one sincerely hope so. I really appreciate being able to do this: #AutoIt3Wrapper_Run_AU3Check=n #include <Constants.au3> Global $sString = "0-1-2-3-4" MsgBox($MB_SYSTEMMODAL, "Array Deref", StringSplit($sString, "-")[3]) ; Display the 3rd element of the split arrayM23 Any of my own code posted anywhere on the forum is available for use by others without any restriction of any kind Open spoiler to see my UDFs: Spoiler ArrayMultiColSort ---- Sort arrays on multiple columnsChooseFileFolder ---- Single and multiple selections from specified path treeview listingDate_Time_Convert -- Easily convert date/time formats, including the language usedExtMsgBox --------- A highly customisable replacement for MsgBoxGUIExtender -------- Extend and retract multiple sections within a GUIGUIFrame ---------- Subdivide GUIs into many adjustable framesGUIListViewEx ------- Insert, delete, move, drag, sort, edit and colour ListView itemsGUITreeViewEx ------ Check/clear parent and child checkboxes in a TreeViewMarquee ----------- Scrolling tickertape GUIsNoFocusLines ------- Remove the dotted focus lines from buttons, sliders, radios and checkboxesNotify ------------- Small notifications on the edge of the displayScrollbars ----------Automatically sized scrollbars with a single commandStringSize ---------- Automatically size controls to fit textToast -------------- Small GUIs which pop out of the notification area Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developers Jos Posted October 8, 2013 Author Developers Share Posted October 8, 2013 AU3Check generates this error in the posted example by DXRW4E: "x:\....\test.au3"(12,25) : error: _Test() previously called with Const or expression on ByRef param(s). Func _Test(ByRef $sData) Do we consider this to be an invalid error by au3check and can we update the passed byref variable? Jos SciTE4AutoIt3 Full installer Download page - Beta files Read before posting How to post scriptsource Forum etiquette Forum Rules Live for the present, Dream of the future, Learn from the past. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Melba23 Posted October 8, 2013 Moderators Share Posted October 8, 2013 Jos,It seems that ByRef will not work - the "dereferenced" syntax appears to be "read-only":#AutoIt3Wrapper_Run_AU3Check=n #include <Array.au3> Local $aArray[2],$aTest[2] = ["Test1","Test2"] $aArray[1] = $aTest _Test(($aArray[1])[1]) _ArrayDisplay($aTest, "ByRef") ($aArray[1])[1] = "Test 4" _ArrayDisplay($aTest, "Indirect") $aTest[1] = "Test 5" _ArrayDisplay($aTest, "Direct") Func _Test(ByRef $sData) $sData = "Test 3" EndFuncWhen I run that the array is only updated in the "Direct" case. But I might well have the syntax wrong - I will play with it this evening. M23 Any of my own code posted anywhere on the forum is available for use by others without any restriction of any kind Open spoiler to see my UDFs: Spoiler ArrayMultiColSort ---- Sort arrays on multiple columnsChooseFileFolder ---- Single and multiple selections from specified path treeview listingDate_Time_Convert -- Easily convert date/time formats, including the language usedExtMsgBox --------- A highly customisable replacement for MsgBoxGUIExtender -------- Extend and retract multiple sections within a GUIGUIFrame ---------- Subdivide GUIs into many adjustable framesGUIListViewEx ------- Insert, delete, move, drag, sort, edit and colour ListView itemsGUITreeViewEx ------ Check/clear parent and child checkboxes in a TreeViewMarquee ----------- Scrolling tickertape GUIsNoFocusLines ------- Remove the dotted focus lines from buttons, sliders, radios and checkboxesNotify ------------- Small notifications on the edge of the displayScrollbars ----------Automatically sized scrollbars with a single commandStringSize ---------- Automatically size controls to fit textToast -------------- Small GUIs which pop out of the notification area Link to comment Share on other sites More sharing options...
wraithdu Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 (edited) There is a disconnect between $aTest and $aArray[1], however I agree that the dereference syntax seems to be read only. See below:#AutoIt3Wrapper_Run_AU3Check=n #include <Array.au3> Local $aArray[2],$aTest[2] = ["Test1","Test2"] $aArray[1] = $aTest $aTest[1] = "Test 5" _ArrayDisplay($aTest, "Direct") $aTemp = $aArray[1] ; this should be $aTest MsgBox(0, "Test 5?", ($aArray[1])[1] & @CRLF & $aTemp[1]) ($aArray[1])[1] = "Test 6" ConsoleWrite("read only: " & ($aArray[1])[1] & @CRLF) Edited October 8, 2013 by wraithdu Link to comment Share on other sites More sharing options...
DXRW4E Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 (edited) There is a disconnect between $aTest and $aArray[1], however I agree that the dereference syntax seems to be read only. See below: #AutoIt3Wrapper_Run_AU3Check=n #include <Array.au3> Local $aArray[2],$aTest[2] = ["Test1","Test2"] $aArray[1] = $aTest $aTest[1] = "Test 5" _ArrayDisplay($aTest, "Direct") $aTemp = $aArray[1] ; this should be $aTest MsgBox(0, "Test 5?", ($aArray[1])[1] & @CRLF & $aTemp[1]) ($aArray[1])[1] = "Test 6" ConsoleWrite("read only: " & ($aArray[1])[1] & @CRLF) #include <Array.au3> Local $aArray[2],$aTest[2] = ["Test1","Test2"] $aArray[1] = $aTest $aTest[1] = "Test 5" _ArrayDisplay($aTest, "Direct") $aTemp = $aArray[1] ; this should be $aTest MsgBox(0, "Test 5?", ($aArray[1])[1] & @CRLF & $aTemp[1]) ;correct _ArrayDisplay($aArray[1], "Direct") _Test($aArray[1], "Test 5") MsgBox(0, "Test 5?", ($aArray[1])[1] & @CRLF & $aTemp[1]) Func _Test(ByRef $aArray, $sData) $aArray[1] = $sData EndFunc Ciao. Edited October 8, 2013 by DXRW4E Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderators Melba23 Posted October 8, 2013 Moderators Share Posted October 8, 2013 wraithdu,That actually does not surprise me. Once the $sTest array is taken inside $aArray, I would not expect it to be modified merely by amending the original array - I have always assumed that there it was a pure "copy" operation and so there was no link between the two arrays. I thought that it might be possible using the new syntax as that references $aArray directly but it seems that does not work either. M23 Any of my own code posted anywhere on the forum is available for use by others without any restriction of any kind Open spoiler to see my UDFs: Spoiler ArrayMultiColSort ---- Sort arrays on multiple columnsChooseFileFolder ---- Single and multiple selections from specified path treeview listingDate_Time_Convert -- Easily convert date/time formats, including the language usedExtMsgBox --------- A highly customisable replacement for MsgBoxGUIExtender -------- Extend and retract multiple sections within a GUIGUIFrame ---------- Subdivide GUIs into many adjustable framesGUIListViewEx ------- Insert, delete, move, drag, sort, edit and colour ListView itemsGUITreeViewEx ------ Check/clear parent and child checkboxes in a TreeViewMarquee ----------- Scrolling tickertape GUIsNoFocusLines ------- Remove the dotted focus lines from buttons, sliders, radios and checkboxesNotify ------------- Small notifications on the edge of the displayScrollbars ----------Automatically sized scrollbars with a single commandStringSize ---------- Automatically size controls to fit textToast -------------- Small GUIs which pop out of the notification area Link to comment Share on other sites More sharing options...
trancexx Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 however I agree that the dereference syntax seems to be read only. See below: #AutoIt3Wrapper_Run_AU3Check=n #include <Array.au3> Local $aArray[2],$aTest[2] = ["Test1","Test2"] $aArray[1] = $aTest $aTest[1] = "Test 5" _ArrayDisplay($aTest, "Direct") $aTemp = $aArray[1] ; this should be $aTest MsgBox(0, "Test 5?", ($aArray[1])[1] & @CRLF & $aTemp[1]) ($aArray[1])[1] = "Test 6" ConsoleWrite("read only: " & ($aArray[1])[1] & @CRLF) Those last two lines doesn't prove your assumption. If the line starts with "(" then it's treated as expression awaiting evaluation, meaning there will be no assigning happening: $a = 5 ($a) = 7 ConsoleWrite($a & @CRLF) Second line evaluates to False, much like this one would: ($a = 7) Latter example is proper stateless expression, however statelessness for the former can be argued. ♡♡♡ . eMyvnE Link to comment Share on other sites More sharing options...
wraithdu Posted October 8, 2013 Share Posted October 8, 2013 Ah good point. So is there another syntax for dereferenced access then that allows assignment? Or is it really just an incomplete feature? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mLipok Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 (edited) I found a problem with the new version. SciTE4AutoIt3.exe 28-Sep-2013 15:39 After installation, on WinXP SP3 32bitSuch a problem: Error during execution of the program! EDIT: Problem does not occur on all workstations But it works fine with: SciTE4AutoIt3_2013-04-06.exe Edited October 14, 2013 by mlipok Signature beginning:* Please remember: "AutoIt"..... * Wondering who uses AutoIt and what it can be used for ? * Forum Rules ** ADO.au3 UDF * POP3.au3 UDF * XML.au3 UDF * IE on Windows 11 * How to ask ChatGPT for AutoIt Code * for other useful stuff click the following button: Spoiler Any of my own code posted anywhere on the forum is available for use by others without any restriction of any kind. My contribution (my own projects): * Debenu Quick PDF Library - UDF * Debenu PDF Viewer SDK - UDF * Acrobat Reader - ActiveX Viewer * UDF for PDFCreator v1.x.x * XZip - UDF * AppCompatFlags UDF * CrowdinAPI UDF * _WinMergeCompare2Files() * _JavaExceptionAdd() * _IsBeta() * Writing DPI Awareness App - workaround * _AutoIt_RequiredVersion() * Chilkatsoft.au3 UDF * TeamViewer.au3 UDF * JavaManagement UDF * VIES over SOAP * WinSCP UDF * GHAPI UDF - modest begining - comunication with GitHub REST API * ErrorLog.au3 UDF - A logging Library * Include Dependency Tree (Tool for analyzing script relations) * Show_Macro_Values.au3 * My contribution to others projects or UDF based on others projects: * _sql.au3 UDF * POP3.au3 UDF * RTF Printer - UDF * XML.au3 UDF * ADO.au3 UDF * SMTP Mailer UDF * Dual Monitor resolution detection * * 2GUI on Dual Monitor System * _SciLexer.au3 UDF * SciTE - Lexer for console pane * Useful links: * Forum Rules * Forum etiquette * Forum Information and FAQs * How to post code on the forum * AutoIt Online Documentation * AutoIt Online Beta Documentation * SciTE4AutoIt3 getting started * Convert text blocks to AutoIt code * Games made in Autoit * Programming related sites * Polish AutoIt Tutorial * DllCall Code Generator * Wiki: * Expand your knowledge - AutoIt Wiki * Collection of User Defined Functions * How to use HelpFile * Good coding practices in AutoIt * OpenOffice/LibreOffice/XLS Related: WriterDemo.au3 * XLS/MDB from scratch with ADOX IE Related: * How to use IE.au3 UDF with AutoIt v3.3.14.x * Why isn't Autoit able to click a Javascript Dialog? * Clicking javascript button with no ID * IE document >> save as MHT file * IETab Switcher (by LarsJ ) * HTML Entities * _IEquerySelectorAll() (by uncommon) * IE in TaskScheduler * IE Embedded Control Versioning (use IE9+ and HTML5 in a GUI) * PDF Related: * How to get reference to PDF object embeded in IE * IE on Windows 11 * I encourage you to read: * Global Vars * Best Coding Practices * Please explain code used in Help file for several File functions * OOP-like approach in AutoIt * UDF-Spec Questions * EXAMPLE: How To Catch ConsoleWrite() output to a file or to CMD *I also encourage you to check awesome @trancexx code: * Create COM objects from modules without any demand on user to register anything. * Another COM object registering stuff * OnHungApp handler * Avoid "AutoIt Error" message box in unknown errors * HTML editor * winhttp.au3 related : * https://www.autoitscript.com/forum/topic/206771-winhttpau3-download-problem-youre-speaking-plain-http-to-an-ssl-enabled-server-port/ "Homo sum; humani nil a me alienum puto" - Publius Terentius Afer"Program are meant to be read by humans and only incidentally for computers and execute" - Donald Knuth, "The Art of Computer Programming" , be and \\//_. Anticipating Errors : "Any program that accepts data from a user must include code to validate that data before sending it to the data store. You cannot rely on the data store, ...., or even your programming language to notify you of problems. You must check every byte entered by your users, making sure that data is the correct type for its field and that required fields are not empty." Signature last update: 2023-04-24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpm Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 I also detect that compiled program with beta under WIn8 cannot run under XP. I suspect it is the same issue. I post under Dev forum for Jon but until now he has not answered. Wait and see JP Link to comment Share on other sites More sharing options...
mLipok Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 I found a problem with the new version. SciTE4AutoIt3.exe 28-Sep-2013 15:39 After installation, on WinXP SP3 32bit Such a problem: EDIT: Problem does not occur on all workstations But it works fine with: SciTE4AutoIt3_2013-04-06.exe I also detect that compiled program with beta under WIn8 cannot run under XP. I suspect it is the same issue. I post under Dev forum for Jon but until now he has not answered. Wait and see JP I do not know if I understood well. Just in case clarify. After installation, I have a problem running SciTE.exe, rather than compiled programs. Signature beginning:* Please remember: "AutoIt"..... * Wondering who uses AutoIt and what it can be used for ? * Forum Rules ** ADO.au3 UDF * POP3.au3 UDF * XML.au3 UDF * IE on Windows 11 * How to ask ChatGPT for AutoIt Code * for other useful stuff click the following button: Spoiler Any of my own code posted anywhere on the forum is available for use by others without any restriction of any kind. My contribution (my own projects): * Debenu Quick PDF Library - UDF * Debenu PDF Viewer SDK - UDF * Acrobat Reader - ActiveX Viewer * UDF for PDFCreator v1.x.x * XZip - UDF * AppCompatFlags UDF * CrowdinAPI UDF * _WinMergeCompare2Files() * _JavaExceptionAdd() * _IsBeta() * Writing DPI Awareness App - workaround * _AutoIt_RequiredVersion() * Chilkatsoft.au3 UDF * TeamViewer.au3 UDF * JavaManagement UDF * VIES over SOAP * WinSCP UDF * GHAPI UDF - modest begining - comunication with GitHub REST API * ErrorLog.au3 UDF - A logging Library * Include Dependency Tree (Tool for analyzing script relations) * Show_Macro_Values.au3 * My contribution to others projects or UDF based on others projects: * _sql.au3 UDF * POP3.au3 UDF * RTF Printer - UDF * XML.au3 UDF * ADO.au3 UDF * SMTP Mailer UDF * Dual Monitor resolution detection * * 2GUI on Dual Monitor System * _SciLexer.au3 UDF * SciTE - Lexer for console pane * Useful links: * Forum Rules * Forum etiquette * Forum Information and FAQs * How to post code on the forum * AutoIt Online Documentation * AutoIt Online Beta Documentation * SciTE4AutoIt3 getting started * Convert text blocks to AutoIt code * Games made in Autoit * Programming related sites * Polish AutoIt Tutorial * DllCall Code Generator * Wiki: * Expand your knowledge - AutoIt Wiki * Collection of User Defined Functions * How to use HelpFile * Good coding practices in AutoIt * OpenOffice/LibreOffice/XLS Related: WriterDemo.au3 * XLS/MDB from scratch with ADOX IE Related: * How to use IE.au3 UDF with AutoIt v3.3.14.x * Why isn't Autoit able to click a Javascript Dialog? * Clicking javascript button with no ID * IE document >> save as MHT file * IETab Switcher (by LarsJ ) * HTML Entities * _IEquerySelectorAll() (by uncommon) * IE in TaskScheduler * IE Embedded Control Versioning (use IE9+ and HTML5 in a GUI) * PDF Related: * How to get reference to PDF object embeded in IE * IE on Windows 11 * I encourage you to read: * Global Vars * Best Coding Practices * Please explain code used in Help file for several File functions * OOP-like approach in AutoIt * UDF-Spec Questions * EXAMPLE: How To Catch ConsoleWrite() output to a file or to CMD *I also encourage you to check awesome @trancexx code: * Create COM objects from modules without any demand on user to register anything. * Another COM object registering stuff * OnHungApp handler * Avoid "AutoIt Error" message box in unknown errors * HTML editor * winhttp.au3 related : * https://www.autoitscript.com/forum/topic/206771-winhttpau3-download-problem-youre-speaking-plain-http-to-an-ssl-enabled-server-port/ "Homo sum; humani nil a me alienum puto" - Publius Terentius Afer"Program are meant to be read by humans and only incidentally for computers and execute" - Donald Knuth, "The Art of Computer Programming" , be and \\//_. Anticipating Errors : "Any program that accepts data from a user must include code to validate that data before sending it to the data store. You cannot rely on the data store, ...., or even your programming language to notify you of problems. You must check every byte entered by your users, making sure that data is the correct type for its field and that required fields are not empty." Signature last update: 2023-04-24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developers Jos Posted October 14, 2013 Author Developers Share Posted October 14, 2013 Any idea what the commonality is between the WinXp machines that work and don't work? Jos SciTE4AutoIt3 Full installer Download page - Beta files Read before posting How to post scriptsource Forum etiquette Forum Rules Live for the present, Dream of the future, Learn from the past. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developers Jos Posted October 14, 2013 Author Developers Share Posted October 14, 2013 I also detect that compiled program with beta under WIn8 cannot run under XP. I suspect it is the same issue. I post under Dev forum for Jon but until now he has not answered. Wait and see JP Maybe the link is that we are now using VC11 to compile both AutoIt3 and SciTE. Jos SciTE4AutoIt3 Full installer Download page - Beta files Read before posting How to post scriptsource Forum etiquette Forum Rules Live for the present, Dream of the future, Learn from the past. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Developers Jos Posted October 14, 2013 Author Developers Share Posted October 14, 2013 Uploaded a new Beta version of SciTE.exe and Scilexer.dll compiled with VC10 to avoid the compatibility issue in WinXP. Jos SciTE4AutoIt3 Full installer Download page - Beta files Read before posting How to post scriptsource Forum etiquette Forum Rules Live for the present, Dream of the future, Learn from the past. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpm Posted October 14, 2013 Share Posted October 14, 2013 perhaps only related to new manifest not vc10/VC11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpm Posted October 15, 2013 Share Posted October 15, 2013 Just small remarks in the latest Scite4Autoit3.exe the obfuscator.exe is older than the one in beta download Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts